Bewegen op vakantie

bewegen op vakantie

Karin KleinJan     03-07-2018

bewegen op vakantie

Bewegen op vakantie lijkt makkelijker te gaan dan bewegen thuis, vooral als je een zittend beroep hebt of veel aan het vergaderen bent. Op vakantie zijn er weinig verplichtingen die je van het bewegen af houden. Je hoeft geen actieve vakantie te plannen om al meer in beweging te zijn dan wanneer je thuis bent. Dat is zo lekker aan vakantie, je hoeft weinig en mag van alles. De ideale periode om op een andere manier met je lichaam bezig te zijn.

Opladen voor het najaar

Natuurlijk is vakantie ook om bij te komen van een drukke periode en een periode om je hoofd helemaal leeg te maken. Bewust extra bewegen draagt daar zeker aan bij en helpt je weer op te laden voor de komende maanden.

Lekker het water in

Wlekker het water in at is er nu lekkerder dan met warm weer heerlijk af te koelen in het zwembad, in een meer of in de zee. Wanneer je dan even een paar baantjes trekt, heb je al snel weer wat extra calorieën verbrand en aan je conditie gewerkt. Neem een frisbee of een bal mee om over te gooien in het water of daarbuiten. Of zoek andere mensen op en organiseer een pool-volleybal wedstrijd. Altijd leuk om samen met anderen vermaak in het water te zoeken en nog goed voor je ook. Wel is het met de combinatie van zon en water oppassen voor verbranding.

De natuur in

wandelen in het bosVerkoeling in de zomer kan je ook zoeken in het bos. Lekker wandelen onder de bomen in de schaduw. Vaak zijn er wandelroutes uitgezet die je kunt volgen. Zo kun je vooraf bepalen hoelang je wilt wandelen of hoeveel kilometers je wilt afleggen. In een aantal streken heb je een kloof (of schlucht of gorge) waar je doorheen kunt wandelen. Het water heeft in de loop van vele eeuwen een doorgang door een rots geslepen. Magnifiek om door heen te wandelen en heerlijk verkoelend. Zorg op zo’n wandeling wel dat je voldoende water bij je hebt en wellicht iets te eten voor onderweg.

Als je je vakantie in de bergen doorbrengt, kan je met warm weer de hoogte in te gaan. Op zo’n 1500 tot 2000 meter is het koeler dan in het dal. Je  kunt dan genieten van de natuur, het uitzicht en het bergleven. Maar pas wel op, de straling van de zon is ondanks de lagere temperatuur niet minder.

Houdt je meer van fietsen, dat kan uiteraard ook. Er zijn zowel in Nederland als in het buitenland voldoende fietstochten die je kunt rijden. Lekker door het bos, om een meer heen of gewoon heen en weer naar de stad. Lekker, gezond en ontspannend of uitdagend.

Een stad, dorp of andere bezienswaardigheid bezoeken

stad bezoekenIn de vakantie heb je tijd om een stad te bezoeken. Bijvoorbeeld om een dagje te shoppen. Wist je dat je met een dagje winkelen flink wat calorieën verbrandt? Dus leef je lekker uit.

Je hoeft natuurlijk niet persé naar de stad of het dorp te gaan om te winkelen. Sommige steden hebben een rijke historie en zijn een bezienswaardigheid op zich. Ook een bezoek aan een kasteel, slot, klooster of museum kan de moeite waard zijn. Een dag om te genieten, een andere cultuur te leren kennen en ook nog lekker in beweging te zijn. En wat dacht je van een pretpark, lol voor iedereen.

Kamperen, appartement, hotel of gewoon thuis?

We houden niet allemaal van dezelfde soort vakanties. De een houdt meer van kamperen, de ander heeft liever een appartement en nummer 3 heeft liever een hotel. Ook zullen er genoeg mensen zijn die niet op vakantie gaan, maar vanuit huis dagjes weg gaan. Op zich maakt het niet uit of je op vakantie gaat of hoe je op vakantie gaat, de zomer leent zich uitstekend om te gaan bewegen.

Op de camping gaat meer bewegen bijna als vanzelf. Alleen al het aantal loopjes heen en weer naar de sanitaire voorziening is vaak al verder dan naar de badkamer thuis. En daar blijft het niet bij. Een keertje naar de winkel, een beetje badmintonnen of meedoen met een voetbaltoernooi.

Dat betekent niet dat je niet in beweging kunt komen als je in een appartement of hotel verblijft of gewoon thuis blijft. De zomer is de tijd om te bewegen en er op uit te gaan. Om actief te zijn en lol te hebben, hoef je niet ver weg en heb je niet veel nodig. Kijk maar eens naar dit filmpje.

Je voeding aanpassen

Heerlijk actief bezig zijn verhoogt je uithoudingsvermogen, vermindert stress en helpt je bij het verbranden van calorieën. Het is dan aan te raden ook je voeding aan te passen in de vakantie. Kies voor maaltijden met beperkte koolhydraten. Schrap witbrood, stokbrood en croissants en kies voor lokale gerechten met salades, ovenschotels en stoofpotten. Vervang je brood en pasta’s door lekker veel groenten en fruit. Natuurlijk kan een patatje op z’n tijd geen kwaad. En ook een ijsje kan zeker wel, maar houd het beperkt. Begin in de vakantie met het aanpassen van je eetpatroon, dan is je ritme toch al anders en houd dat vol na de vakantie.

Je wilt immers na de vakantie een positief resultaat op de weegsschaal. Het is zelfs mogelijk om in de vakantie wat gewicht kwijt te raken en toch te genieten.

 

Wij wensen wensen jou een fijne zomer, hetzij op vakantie, hetzij thuis.

We zouden het leuk vinden als je  wat vakantiefoto’s plaatst op onze facebookpagina.