Verse kruiden

verse kruiden

Marian Bosma    07-06-2018

verse kruiden

 

Verse kruiden uit een bakje bij de groenteboer vandaan, uit een potje dat op de vensterbank in de keuken groeit of wellicht uit eigen tuin. Verse kruiden kunnen echte smaakmakers aan een gerecht zijn, bovendien zitten ze vol vitaminen en mineralen.

Die pot met basilicum in de vensterbank van de keuken maakt me blij

Als de wind langs de bladeren strijkt, laat de basilicum zijn geur vrij. Spontaan zet ik vaker salades op tafel met tomaat en verse basilicum erdoor. En ook heel lekker: zo even een blaadje eraf halen om te snoepen. Je hebt al door, ik ben blij met verse basilicum in de keuken. Maar ook met de oregano in de grote pot buiten bij de keukendeur en met de lavas in de border in de siertuin.

Van commercieel gemak tot grootmoeders smaken

Het is heel makkelijk als de pot met saus uit de supermarkt jou vertelt hoe je de kip moet roerbakken en hoe lang de saus erbij moet om te garen. Vaak eet je dan vooral bindmiddelen en ruim zout met smaakversterkers. Veel lekkerder, maar wel even experimenteren is bijvoorbeeld een kruiden- en specerijenmengsel zoals die van Jonnie Boer. Puur kruiden en specerijen, geen smaakversterkers en vaak ook geen zout. Dat kun je naar eigen smaak toevoegen. Nog lekkerder is om zelf de tijd te nemen, om langzaam het eten te maken, met de smaken zoals grootmoeder dat deed. Bouillon langzaam laten trekken met kruiden en later om het af te maken nog weer verse kruiden toevoegen. Vakmanschap was het van die grootmoeders.

Eet meer groenten, eet meer verse kruiden

Groene kruiden mag je meetellen als groenten. Dus elke eetlepel tuinkruiden die je ergens in verwerkt is mooi meegenomen. Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en vooral smaak. Als je er oog voor hebt, zie je dat je kruiden heel goed als groenten kunt gebruiken.

Peterselie in de Coban salade

De Coban salade is een herdersalade uit Turkije. En er is veel vrijheid om te variëren met hoeveelheden ingrediënten, elke herder heeft zo zijn eigen voorkeur en variatie.
Neem ongeveer gelijke hoeveelheden komkommer, tomaat en ui. Variaties die ik zie zijn met gewone ui, rode ui of lente-ui. Snijd dat in blokjes. De hoeveelheid is afhankelijk of je het als bijgerecht of als basis voor de lunch eet.

Was een bosje blad- of krulselderij, snijd dat naar smaak grof of fijn en doe dat door de blokjes. De salade krijgt hierdoor een mooi donkergroen accent.

Maak een dressing van 3 delen olijfolie, 1 deel citroensap (of milde azijn) en wat zout, schep dat vlak voor het serveren door de salade en je bent klaar.

Peterselie is in dit gerecht een volwaardig ingrediënt, meer dan een toefje garnering.

Tuinkruidenomelet

Een ander voorbeeld met peterselie is een snelle omelet maken en daarover heen een handvol fijngehakte peterselie strooien, maar dat is wel heel erg jaren 70 van de vorige eeuw. Kijk maar eens naar deze omelet-show van Julia Child, na 30 seconden is haar omelet met peterselie klaar.

Door je omelet kun je ook veel tuinkruiden doen. Voor een lekker groen kleurtje en een beetje pit: peterselie met bieslook. Leef je uit op de omelet zoals Julia Child in de video doet, neem minimaal 1 eetlepel fijngesneden verse peterselie en 1 eetlepel fijngesneden bieslook. Doe die door het geklutste ei en bak dan de omelet snel in de pan. Je kunt zelfs ter garnering er weer wat bieslook overheen doen, of rucola of plakjes radijs.

Kervel, dragon, basilicum, tijm en venkel, ze zijn allemaal geschikt om te verwerken in je omelet. Sommigen wat eleganter doseren dan de peterselie.

Grootmoederssoep

Trek je bouillon met een bouquet garni. Dat zijn kruiden die zijn samengebonden tot een boeketje, dat je daarna makkelijk weer uit de bouillon kunt halen. Klassiek worden daarin gebruikt: tijm, peterselie en laurier. Variaties erop zijn zeker mogelijk. Door de kruiden in de bouillon mee te trekken, kunnen ze optimaal hun smaak en mineralen afgeven. Als je vervolgens er soep van maakt en in de laatste minuten nog wat fijngesneden verse kruiden toevoegt, wordt het echt heerlijk. Voor de laatste minuten: kervel, bladselderij, venkel en/of lavas. Of bij kippensoep wat dragon en bij vissoep wat salie. Ga lekker experimenteren met de smaken.

Wat is jouw favoriete tuinkruid?
Wil je jouw reactie hieronder delen?