Lichte winterkost om makkelijker te bewegen

lichte winterkost

Marian Bosma      15-02-2018

lichte winterkost

 

De winter is duidelijk gekomen. De dagen worden al weer langer, maar elke ochtend is het ruiten krabben geblazen of met handschoenen en muts getooid op de fiets. Tijd voor winterse kost. Winterse kost ligt echter zwaar op de maag. En dat zorgt er voor dat ik het liefst de rest van de avond in mijn stoel bij de kachel blijf zitten. Daarom vandaag tips over lichte winterkost.
 

Wat is zware en lichte winterkost?

Zware winterkost is wat er lang over doet om te verteren. Het ligt zwaar op de maag. Het is ook vaak energierijk en was in vroeger tijden bedoeld om wat extra vet op het lichaam te zetten van degenen die buiten in de koude zwaar lichamelijk werk moesten doen. Voorbeelden van zware maaltijden:

  • stamppot
  • soep met peulvruchten, zoals erwtensoep
  • vetrijk eten door spek, spekvet en rookworst

Wat daarbij opvalt is dat er in de stamppot meer aardappel dan groente zit. Dat de zware soepen rijk zijn aan peulvruchten en minder rijk zijn aan groenten.
 

Voorbeelden van lichte winterkost met meer groenten

De eerste truc is meer groenten toevoegen ten opzichte van de aardappel in de stamppot. Denk aan stamppot rauwe andijvie als voorbeeld van een zomerse stamppot. Niet alleen omdat de andijvie er rauw in gaat, maar ook omdat daar makkelijk evenveel andijvie als aardappel in kan.

Datzelfde kunnen we ook doen bij boerenkool. Evenveel aardappel als boerenkool. Of voor een grappige smaak de boerenkool aanvullen met prei. Of voor een vrolijk effect er een rode paprika in stukjes bij door.

Denk ook eens aan de hutspot, die voelt al lichter aan als stamppot en kan nog iets lichter door een deel van de aardappelen te vervangen door bloemkool. Als die gaar is, laat die zich net zoals aardappels mooi pureren. Het blijft enkel wat natter, dus daar moet je in het recept rekening mee houden. Meer groenten in de pan en daarmee netto makkelijker te verteren.
 

Erwtensoep en bruine bonensoep zijn ook dol op meer groenten

De erwtensoep varieert per recept nogal in hoeveel spliterwten wordt gebruikt. Mijn recept start met 250 gram spliterwten of hele erwten en dan komt er nog een grote knolselderijknol in, twee grote preien of drie van matig formaat. Ben je een liefhebber van ui ook nog een of twee uien. Dan voor de kleur een of twee winterpenen en tot slot de ultieme smaakmaker een bos bladselderij. Voor grote eters levert dit voor 4 personen soep als avondmaaltijd op. Gebruik hiervoor een grote pan.

Diezelfde truc kun je ook toepassen bij bruine bonensoep: laat de aardappel weg, halveer de hoeveelheid bruine bonen en voeg extra prei en bladselderij toe.
 

Spekjes, spekvet en rookworst

De goedkope en vette vleessoorten zijn vaak favoriet in een winterse maaltijd. En ja, ze geven er ook een lekkere smaak aan. Kijk eens of je de rookworst kunt kopen in een wat minder vette variant. Dan heb je wel de smaak maar niet de zwaarte op je maag. Laat de spekjes eens achterwege en voeg wat gerookte kip toe in de stamppot. Dan heb je wel die lekkere gerookte smaak en wat meer eiwit ten opzichte van het vet.

Stoofvlees vind ik ook lekker bij de stamppot en dankzij die lekkere jus, is het spekvet niet nodig. Ten slotte maak ik mijn erwtensoep ook met kip. Gewoon kippedijfilet of -borstfilet in kleine blokjes door de soep, naast de rookworst.
 

Winterse groenten kunnen ook prima in lichte maaltijden

Die lichte maaltijden bevatten dezelfde groenten, maar wat minder aardappel en peulvruchten, waardoor ze makkelijker verteren, niet zo zwaar op de maag liggen en jij weer eerder in de benen kunt na de maaltijd.

Heb jij ook lekkere recepten met winterse groenten die niet zo zwaar op de maag liggen? Vertel het ons, in een reactie hieronder.

Reacties zijn gesloten.